Sanne's verjaardag en Recycling Initiative

14-03-2018

13 maart vierden we Sanne's verjaardag. We verrasten haar 's ochtends met een kleurrijk ontbijt, een feesthoedje, een verjaardagskaart, ballonnen en slingers maakten het een echt feest.

Later, wanneer we in Smile aankwamen, wachtte er Sanne nog een verrassing. De kinderen speelden Djembé, zongen verjaardagsliedjes, strooiden bloemblaadjes en gaven zelfs boeketjes van zelfgeplukte bloemen af. In de klas stond dan weer een hele 'bloemenboom' met allemaal lieve berichtjes.

's Avonds namen we een aperitiefje en aten we heerlijke pizza's aan het kampvuur. Wat een zalige dag! 

14 maart

Vandaag planden we, samen met de kinderen, een trip naar Andy's bedrijf. Andy heeft een Recycling Initiative in Masaka. Hij verzamelt plastieken flessen of geeft mensen, die flessen verzamelen, er geld voor. 
De verzamelde flessen drukt hij plat (met een machine) en brengt hij naar Kampala. In Kampala versnipperen ze de flessen en sturen ze dit op naar India. Met het plastiek kunnen ze dan nieuwe dingen maken zoals huizen, kleren, stoelen, tafels,....

's Morgens kwamen twee mannen ons ophalen en mochten we meerijden in de achterbak. Dit was zeer fijn! Toen we daar aankwamen, kregen de kinderen een kleine rondleiding in het 'parkje'. Ze waren vooral onder de indruk van de grote machine. 
Na de rondleiding mochten ze zelf een vuilbak maken van flessen. De oudere jongens timmerden een vuilbak van hout en de anderen versierden het met flessen. Dit was een leuk resultaat!  

Volgens ons is het project van Andy heel nuttig, maar (in Afrika nog steeds) ondergewaardeerd. Over heel Masaka ligt heel veel afval, dat ze later meestal verbranden. Heel slecht voor de gezondheid van de mensen en voor het milieu. 

Ondanks dat het regenseizoen al van start is gegaan, is het hier al 3 dagen droog. Vandaag was het één van de heetste dagen sinds aankomst. Voor moest je je afvragen hoe warm, héél warm is, Lotte viel flauw van de hitte!